Kryptovaluutta on digitaalinen virtuaalivaluutta, joita syntyy lisää jatkuvasti. Kryptovaluuttoja on nykyisin olemassa noin 2000 kappaletta, ja tämän hetken tunnetuin kryptovaluutta lienee vuonna 2008 syntynyt Bitcoin, jonka hurjasta kurssinoususta moni onkin kuullut. Kryptovaluutta on aivan samanlainen kaupankäynnin väline siinä missä tavanomainen pankkien valuutta, mutta erilaisiin kryptovaluuttoihin liittyy muutamia etuja. Kryptovaluutan omistavat sitä hallussaan pitävät ihmiset, eivät pankit eikä valtiot. Kryptovaluutan käyttö on turvallista ja helppoa, jonka lisäksi se on avointa kaikille, joilla on käytössään Internet-yhteys. Kryptovaluuttojen käyttö on myös halpaa, sillä siihen ei liity välikäsiä. Pankit ja muut maksupalveluntarjoajat veloittavat kauppiaalta komission, jonka kauppias luonnollisesti joutuu siirtämään hintoihinsa.

Miten erilaisia kryptovaluuttoja on mahdollista käyttää Suomessa?

Kryptovaluutan arvoa ei ole tavallisen rahan tapaan sidottu keskuspankkeihin, valtioihin tai muuhun valuuttoihin. Sen sijaan niiden arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan perusteella. Näihin vaikuttavat yleisön suosion lisäksi kyseisen kryptovaluutan enimmäismäärä, kierrossa olevien eri valuuttojen määrä ja valuutan louhinnan kustannukset. Nämä tekijät vaihtelevat myös suuresti eri kryptovaluuttojen kesken. Erilaiset kryptovaluutat tulevat hyvin todennäköisesti yleistymään ja korvaamaan perinteisiä maksutapoja lähitulevaisuudessa. Erilaisten kryptovaluuttojen kurssivaihteluja ja muita ominaisuuksia voi vertailla esimerkiksi Coinario-verkkosivustolta.

Kiinnostus kryptovaluuttojen käyttöä kohtaan kasvaa jatkuvasti: kuluttajat ovat yhä tietoisempia ympäristöstään ja ovat huomanneet, että pankkien hallussa heidän rahansa eivät oikeasti ole heidän itsensä hallinnassa. Kun kuluttaja tallettaa rahaa pankkiin, pankki voi käyttää rahoja mm. varainhoitoon ja muihin pankin toimiin. Pankki myöntää tallettaneelle henkilölle vain oikeuden kyseiseen summaan, mutta esimerkiksi pankin kaatuessa tallettajan on mahdollista menettää rahansa. Näin kävi usealle pankille ja niiden asiakkaille vuoden 2008 finanssikriisin aikana. Kryptovaluuttojen käyttö mahdollistaa täydellisen taloudellisen vapauden, sillä kryptovaluuttaa omistava henkilö on vastuussa omista varoistaan itse.

Kryptovaluuttojen käyttö on jo nyt melko yleistä: pelkästään Bitcoinia, jonka osuus kaikista kryptovaluutoista oli joulukuussa 2018 noin 55% kaikista kryptovaluutoista, siirrettiin koko vuonna noin 2,2 biljoonan dollarin eli 22000 miljardin dollarin edestä. Käyttö on noin nelinkertaistunut vuoteen 2017 verrattuna.

Kryptovaluuttojen käyttö on lisääntynyt myös Suomessa. Yhä useammat yritykset hyväksyvät maksuja erilaisilla kryptovaluutoilla. Jatkuvasti kehitetään uusia pelejä ja verkkosivustoja, joissa siirtoja voi tehdä salamaverkon avulla. Kryptovaluuttojen siirrossa on aiemmin käytetty pitkiä osoitteita, jotka koostuvat erilaisista mittavista numero- ja kirjainsarjoista. Nykyään on mahdollista lähettää kryptoja myös lyhyempään, personoituun osoitteeseen, joka liittyy esimerkiksi henkilön nimeen tai muuhun tunnisteeseen. Kryptovaluuttojen käyttöä helpottaa myös uudet innovaatiot: esimerkiksi älypuhelinvalmistaja HTC on kehittänyt uuden Exodus-puhelimen, jossa on valmiina erilliselle mikrosivulle sijoitettu kryptovaluuttalompakko. Asiantuntijat uskovat, että tulevaisuudessa kaikki uudet matkapuhelimet sisältävät kryptolompakon aivan perusominaisuutena. Lisää artikkeleja erilaisista kryptovaluutoista on luettavissa esimerkiksi Coinario-palvelusta.

Lisää Top5Credits
↑ mainos ↑

Hodnocení kategorie 4.5
Miten erilaisia kryptovaluuttoja on mahdollista käyttää Suomessa?: 4.2/5 yritykseltä 23 äänet
Laura Laura
Laura on suomalainen copywriter ja kääntäjä, jonka erikoisalaa ovat erityisesti erilaiset rahoitusmarkkinoiden aiheet. Lisätietoja...